Memes

Memes er i dagens verden et fænomenalt afbræk fra hverdagens tumult og gøremål. Der er ikke længere nogen grund til, at gå trist og mut rundt i hverdagen, når man kan tage en helt naturlig pause, ved at lede internettet tyndt for memes.

Hvad er memes?

Det kan generelt være rigtig svært at definere helt præcist hvad et meme er. Der er dog visse forslag til ting som gerne skal indeholde. Hovedelementerne er, at der skal være et billede, som meget gerne skal have sin rod i popkulturen, hvilket vil sige at det skal komme fra noget meget nyligt i verdenssituationen. Næste skridt er at vurdere teksten. Mange lever i den tro, at et godt meme har en slående og underholdende tekst, men det kunne næsten ikke være mere forkert! Mange af de bedste memes, er faktisk billeder uden tekst, da det også kræver at seeren har kreativiteten til at forstå og værdsætte et meme. Dermed ikke sagt, at der ikke findes fantastiske memes, som også har tekst, for det gør der helt bestemt! Det er også disse memes som oftest bliver de mest kendte.

Det er vigtigt at forstå, at der er ikke som sådan nogle specielle krav til, hvad sjove memes er. Der er ikke et krav om, hvor mange visninger der skal være, eller hvor mange der synes dit meme er sjovt. Det eneste krav der er til et meme er, at du synes det er sjovt! Det er klart, at det er lidt federe at få anerkendelse, hvad end det er dine 5 makkere, som griner af et meme du lavede om én i jeres vennegruppe, eller om det er 10k upvotes og dertil hørende karma du får på Reddit.

Hvilke typer af memes findes der?

Meme verdenen er i de seneste år vokset meget, og har udviklet mange forskellige genrer. Dette kommer særligt i kraft af, at forskellige generationer har meget forskellig humor, hvilket også særligt afspejler sig i de memes som bliver store for tiden.

Normie

I tiden hvor memes for første gang ramte mainstream, var det oftest de helt store ting, som de fleste grinte af. Denne form for memes kaldes i dag for ”Normie memes”. Normie memes som alle kan grine af bliver oftest meget store opnår hurtigt en stor omtale. Ulempen er dog, at disse memes hurtigt dør og forsvinder ud i intetheden, hvilket vil sige, at de meget hurtigt mister deres underholdningsværdi. Denne genre er oftest den mest upopulære blandt de mennesker som har fordybet sig meget i memekulturen, da de foretrækker en mere kreativ eller mørk tilgang til memes, og ikke finder stor underholdningsværdi i noget som anses for at være almindeligt. Eksempler på Normie memes kunne være ”Damn Daniel” eller ”Cash me outside”

Edgy

Edgy Hitler meme

Den næste genre af memes kaldes for ”Edgy memes”. Beskrivelsen af disse memes er, at de ofte fremgår som værende langt over grænsen og/eller totalt amoralsk at grine af eller gøre grin med. Disse memes appellerer som oftest til de, som har en mere mørk humor. Eksempler på disse memes kunne være at gøre grin med downsyndrom, eller den jødeudryddelse som Hitler havde på sin agenda under anden verdenskrig.

For mange kan edgy memes være usmagelige, og det memers som nyder disse kan af mange anses for at være dårlige mennesker. Mange edgy memers forsvarer sig med, at de ikke griner af tingene der er sket, og at de godt forstår hvor forfærdeligt det er, men samtidig føler de, at det er vigtigt at se så lyst på tingene som muligt, og finde humor i noget, som der for det meste slet ikke findes humor i, for at kunne forholde sig til hvad der foregår, eller for at umenneskeliggøre det som der sker.

Dank

Dank meme using Joker

Dank meme Joker

Den tredje genre som er rigtig stor på nettet for tiden er ”Dank memes”. Måden hvorpå dank memes bedst kan beskrives som værende usammenhængende og på ingen måde give mening. Endvidere er der ofte et overdrevet brug af elendig redigering og forvrænget billedkvalitet, for at få det til at ligne, at der har været mange forskellige hænder og personligheder ind over. Ofte kan disse memes også forekomme som videoer, hvor lyden bliver en del af memet. Dette vil som regel betyde at lyden i

disse videoer er af kendte sange som også er blevet redigeret til ukendelighed og/eller har fået et par ekstra decibel på bassen, hvilket giver en meget raslende og rungende lyd, hvilket gør at det bliver nært umuligt at forstå noget som helst af sangen. Dette kaldes også i popkulturen for ”earrape”, da det smadrer dine øre.

Repost

Den sidste genre som figurer meget på nettet er ”Reposted memes”. Det er memes so

m med stor sandsynlighed engang var rigtig populære inden for deres genre, dog er de muligvis gået lidt i glemmebogen hos mange, og derfor er der mulighed for, at mange ofte vil finde disse memes sjove igen. Reposting af memes foregår i alle de ovennævnte genrer. Samtidig er de dog også lige uønsket i alle genrerne. Ofte er de memers som primært kører

repost meget udskældte, da de beskyldes for at være drænet for kreativiteten eller kompetencer til selv at finde på noget. En anden stereotyp, som også i sig selv er blevet et stort meme omkring de som reposter er, at de ofte har dårligt selvværd, siden de forsøger at stjæle en anden persons arbejde bare for at få lidt anerkendelse fra fremmede på internettet.

Danske memes

Betyder det så at det kun er det store USA som bestemmer hvad der bliver memes? Det korte svar er både og. Det lange svar er, at de største nuværende hjemmesider er 9Gag og Reddit, som begge er amerikanske hjemmesider. Det betyder dog ikke, at det udelukkende er amerikanerne der dikterer hvad os danskere skal synes er sjovt. Memekulturen i Danmark er også stærkt voksende, og i de senere år med hjælp fra mediepersoner som Tobias Dybvad og Anders Hemmingsen blevet stærkere for de danskere, som nyder humor omkring de mennesker de kender. Dermed ikke sagt, at det altid er de nyeste og mest aktuelle ting vi griner af, da de mest populære memes i Danmark oftest er flere år gamle, og derfor ville de fleste amerikanere nok vurdere den danske memekultur som værende ”normie”. Men hvilket danske memes er så de mest populære?

Reality

Nogle af de memes som bliver rigtigt populære her hjemme er ofte memes fra dansk reality tv. Det kan være alt fra ”Paradise Hotel”, hvor fra blandet andet Amalie Szigethy i sin tid er blevet gjort meget grin med i den danske memekultur, og lige til ”Danmark ifølge Bubber” hvor Bubber rejser rundt, og opfører sig som, ja, Bubber, hvilket har gjort ham til et populært meme.

Sverige

For mange danskere er Sverige et stolt gammelt land, som i mange år har været en af Danmarks helt store samarbejdspartnere. For danske memers er Sverige en tidligere dansk stat, hvilket de mener vi burde overtage igen. Mange ved nok godt, at vi ikke har mulighed for dette, og derfor er Sverige en rigtig stor syndebuk, når det kommer til at gøre grin med andre lande. Der bliver ofte gjort grin med hvor frit tænkende Sverige er når det kommer til ting som køn, sex og ikke mindst indvandring. Specielt på den danske subreddit er Sverige en stor boksepude.

Dybvaaaaad

En mand som i stor stil har bragt humoren bag memes til Danmark, og gjort det meget mainstream er komikeren Tobias Dybvad. Han startede sit tv-program ”Dybvaaaaad” tilbage i 2012, hvor det var fyldt med små klips og snips fra diverse reality programmer, hvor han derefter ville kommentere på disse og lave jokes omkring dem.

På trods af, at mange ofte var trætte af disse reality programmer startede han normen om, at i stedet for at svine dem til ville det være bedre at gøre grin med dem. Programmet står bag mange danske ”normie” memes som fx ”Bubber-walken” hvilket i alt sin enkelthed er et klip hvor Bubber går lidt sjovt. Han står også bag memet omkring ”Kongerne” som var en samling meget flamboyante personer der skulle bo sammen og feste og arbejde, hvor der ofte ville komme sjove udtalelser eller situationer, hvoraf den meste kendte nok er ”Fedt man, spa”.

Endvidere er det ikke kun reality programmer der bliver gjort grin med. Programmer ”Hammerslag” har også fået sin del af grinet tilbage til da Peter Ingemann var vært. Særligt klippet hvor han er ved at ’glide’ i en hugorm og dernæst mere eller mindre skvatter hele vejen ned af en klit er også blevet brugt en hel del gange.

Diverse danske memes

Danske memes behøver dog ikke nødvendigvis at komme i en bestemt form, som de ville gøre fra mange reality programmer. Faktisk er de bedste danske memes nogle som ikke er kommet via mainstream media. Der findes mange kendte klip og billeder, som er kommet ud af tilfældige dage, byture eller ferier. En af de helt store er kendt som ”Skagen smackdown” hvor en person i Skagen pifter efter en anden og slår ham så til jorden.

Det tætteste Danmark kommer på at bryde ”normie” stadiet for memekulturen er, at der i høj grad er blevet grint af tv-programmet ”I en anden del af Danmark” der handler om dagligdagen på et bosted for folk med Downs syndrom. Dog kan dette ikke helt beskrives som værende edgy memes, da der i høj grad grines sammen med personerne i tv-programmet og knapt så meget af dem.

Vil du tilbage til forsiden og læse om andre spændende emner? Klik her